Ecologische voetafdruk
De laatste tijd wordt er veel gediscuteerd over de aarde en de ecologie. Wij gebruiken de aarde alsof hij onuitputtelijk is en voor altijd blijft bestaan, maar dat is niet zo. Er werd uitgerekend dat een mensen een bepaalde grote van een 'ecologische voetafdruk' mag hebben zodat de aarde niet uitgeput geraakt. De ecologische voetafdruk is 1.8 hectare maar vele landen kunnen hier niet aan voldoen. De westerse land hebben een veel groter afdruk, hier in België is de ecologische voetafdruk gemiddeld 7 hectare, veel te veel dus. Omdat onze ecologische voetafdruk te groot is, wordt er vaak grond 'afgenomen' van de mensen in de armere landen. Deze landen leven met een veel kleinere voetafdruk: Afghanistan: 0.3 hectare, Haïti: 0.5 hectare, Bangladesh: 0.6 hectare. De mensen in de arme landen moeten opdraaien voor ons verbruik maar op die manier blijven ze in de put en kunnen ze er niet uit. Het is aan ons om iets de doen!
Mijn ecologische voetafdruk is 7.9ha of 78800m²
De Ahinsaleer is de leer van de geweldloosheid. Hindoes mogen geen geweld gebruiken, dus ook niet tegen de natuur.
Mijn ecologische voetafdruk is 7.9ha of 78800m²
Dit is net zoals de meeste belgen veel teveel. Er zijn altijd manieren om eraan te werken zoals:
- Meer de fiets nemen voor kleine afstanden.
- Meer streekgebonden groenten en fruit eten.
- Minder vlees eten/ een vegetarische dag inlassen.
- Een douche nemen i.p.v. een bad
Natuur in verschillende godsdiensten
Elke godsdienst gaat anders om en heeft een andere visie op de natuur.
jodendom en natuur
Jahweh heeft de natuur gemaakt voor de mensen. Alles was perfect en de mensen mochten alles van de natuur gebruiken om te eten, huizen te bouwen, zich te verwarmen met hout,... MAAR ze moesten er goed mee omgaan want anders zou de bevolking later niets meer hebben om van te leven.
De natuur is hier niet altijd op een goede manier aan het licht gekomen. Het jodendom werd door God gestraft met de 10 plagen, deze plagen hadden te maken met de natuur:
- Het water van de rivier veranderde in bloed
- Een kikkerplaag
- Een luizenplaag
- Een plaag van steekvliegen
- De veepest
- Alle Egyptenaren kregen zweren
- Een hevige hagelbui
- Een sprinkhanenplaag
- Duisternis
- De dood van de eerst geborenen.
Natuur in de islam
In de islam moeten de mensen de Koran volgen. In de Koran staat geschreven dat de mensen moeten doen om goed te doen in het leven. De moslims moeten zich goed gedragen in hun omgevingen en ze moeten goed zorg dagen van elke levend wezen: de mensen, de dieren, de planten,.. kortom van de natuur. Moslims geloven dat als ze niet goed zorgen voor de natuur, dat ze hiervoor gestraft zullen worden in het hiernamaals.
Het hindoeïsme en de natuur
Alle hindoes worden met elkaar verbonden door kijk op de natuur. Hindoes geloven in het goddelijke van al wat levend is en daarom hebben ze zoveel respect voor de natuur. Sommigen denken zelfs dat de natuur een ziel heeft. Vooral oude bomen, grotten, bergen en bronnen zouden een geliefde woonplaatsen zijn voor de geesten. De meeste hindoes zijn vegetarisch, ze geloven dat je geen andere wezen pijn mag doen en daarom eten ze geen vlees maar dat is niet de enige reden: koeien zijn heilige dieren in het hindoeïsme. Dit heeft enkele redenen:
- Een koe zou een reïncarnatie kunnen zijn van een oud familielid.
- De koe staat voor vruchtbaarheid en overvloed: ze geeft melk en melk is belangrijk voor haar kalveren en mensen. Je kan allerlei dingen maken van melk.
- Als een koe overlijdt, kun je van de huid leer maken.
- De koe staat symbool voor moederschap en naastenliefde.
Er zijn in de Veda's enkele regels die aantonen dat hindoes goed moeten omgaan met de natuur:
- Je mag geen bomen vernielen. (Rig Veda Samhita vi-48-17)
- Planten zijn moeders en godinnen. (Rig Veda Samhita x-97-4)
- Bomen zijn ons thuis. (Rig Veda Samhita x-97-5)
- Planten en meren zijn schatten voor latere generaties. (Rig Veda Samhita vii-70-4)
Het christendom en de natuur
De natuur kwam er door de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen met de taak om zorg te dragen van alles wat voor hun geschapen was. De mens heeft dus volgens de Bijbel de verantwoordelijkheid over de dieren en de natuur maar dit wil niet zeggen dat de mens de natuur mag kapot maken, de natuur is nog steeds van God maar de mens moet ervoor zorgen.
Natuur in het boeddhisme
De boeddhisten geloven dat de aarde een levend wezen
is met zorgzame eigenschappen. De aarde geeft ons een plek om te wonen ne alles
wat we nodig hebben om te overleven. Wanneer iedereen in vrede samenleeft is
Moeder Aarde gelukkig volgens de boeddhisten en wanneer dit niet zo is kan het
leiden tot ziekte of de ondergang van de aarde. De boeddhisten zeggen dat de
aarde op dit moment ziek is en dit terwijl er manieren genoeg zijn om de aarde
gezond te houden.
De natuur wordt gezien als een web waar de mensen een
klein draadje van is. Andere draadjes zijn de dieren, de planten,… Als er een
draadje breekt, heeft dit een invloed op de harmonie van de aarde en kan dit
zorgen voor het vernielen van het evenwicht tussen de dieren, de planten en de
mensen. De mens kan zich niet gedragen alsof de aarde van hen is. De
boeddhisten zeggen dat wij slechts op bezoek zijn op de aarde en dat er ons
wordt aangeraden om zorgzaam om te gaan met de aarde, zodat de mensen die
volgen ook een mooi plekje hebben om op bezoek te komen.
De natuur wordt vaak gebruikt om moeilijke dingen uit
te leggen, zoals bij de lotusbloem: hij groeit van uit de modder als een
prachtige bloem naar het licht toe.
Kalfke Willy en kalfke Barabas
Veel hoeft er volgens mij niet gezegd te worden bij dit filmpje. We staan niet stil bij wat we eten tot het voor onze ogen wordt gebracht en we zien wat we eten. In dit filmpje zien we 2 kalfje tussen wie er gekozen moest worden om op te eten. De moment dat er op het podium gesproken wordt over het geslachte kalf zie je dat de mensen in de zaal beginnen denken en zich schuldig beginnen voelen. Geef toe, je zou je ook niet goed voelen als ze zo voor je komen te staan en tonen wat je net gegeten hebt?
GREED song
Een liedje dat voor bijna iedereen van toepassing zal zijn. Wij wil meer en meer en steeds maar meer. Hetgeen dat we hebben is nooit genoeg. Je hebt bijvoorbeeld net nieuwe schoenen gekocht en dan zie je daar dat ene meisje lopen met zulke mooie schoenen dat je denkt die moet ik ook hebben en dan ga je die schoenen halen en dan blijft dat andere paar daar staan, net nieuw. Er is natuurlijk overal en altijd verleiding om iets nieuws te kopen, in elke straat dat je loopt vind je wil wel een winkel en in elke winkel vind je wel iets dat je mooi vind.
Wat is het belangrijkste in het leven? Velen zullen hier even over moeten nadenken en dit komt omdat we zoveel hebben dat je niet meer kan beslissen wat belangrijk is. Er zijn zoveel mensen die al die dingen niet hebben en toch zijn die mensen soms gelukkiger dan ons omdat ze weten dat ze moeten genieten van de kleine dingen in het leven.
Helemaal akkoord met je visie over de ecologische voetafdruk. Die is bij ons hier in België veel te groot! Daar moeten wij dringend iets aan doen. En dat kunnen we niet alleen, daarom zijn we met zovelen. Moest iedereen een handje toesteken zou het al een verschil maken. En beetje bij beetje zal het meer uithalen. En zullen we langer geniet hebben..
BeantwoordenVerwijderenIn de verschillende godsdiensten is er veel belang voor de natuur. Jammer genoeg doen wij het momenteel niet zo goed in het beschermen van onze natuur. Eerlijk toegegeven mijn persoonlijke ecologische voetafdruk is ook veel te groot en ik doe er weinig aan. Aan de vooravond van het nieuwe jaar misschien een goed voornemen voor 2016 :-).
BeantwoordenVerwijderenVolgens het Christendom is de natuur geschapen door God. Heb jij ook deze mening? Ik vind het ook erg hoe we onze wereld en de natuur kapot maken. Ik vind dit persoonlijk heel erg want ik geniet erg van een wandeling in de natuur.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor je reactie Ine. Ik ben niet direct van het gedacht dat de wereld geschapen is door God. Ik ben niet direct de meest gelovige persoon die er rondloopt dus voor mij is alles wat er op aarde is iets wetenschappelijk en niet iets godsdienstig
VerwijderenIk ben het helemaal eens met jouw standpunten. Wij vervuilen de aarde door een voetafdruk te gebruiken die ondenkbaar groot is, in vergelijking van de voetafdruk van mensen die echt 'in de natuur' leven. Denk jij dat het mogelijk zou zijn dat iedereen zijn voetafdruk drastisch zou verkleinen?
BeantwoordenVerwijderen